HOME » MERKEN » Diverse merken

Holkham

Holkham Studio Pottery werd opgericht in Holkham Hall, Holkham, Norfolk in 1951. Het bedrijf, dat aardewerk produceerde, werd Holkham Pottery Ltd in 1961.

Het merkteken is een struisvogel binnen twee concentrische cirkels. Pre-1961-versies van het merk hebben 'Handgemaakt in' in de binnenste cirkel en 'Holkham Pottery, Norfolk England' tussen de twee cirkels. Vanaf 1961 verschijnen de woorden 'Made in England' in de binnenste cirkel en 'Holkham Pottery Ltd, Norfolk' tussen de cirkels.

Staffordshire is hét centrum van de porselein productie in Engeland. Met name het gebied van Stoke-on-Trent is al sinds 1740 het belangrijkste porseleingebied in heel Groot-Brittannië en vanaf 1800 zelfs het belangrijkste centrum voor de porseleinindustrie van de hele wereld. Staffordshire telt ontelbare makers van porselein, zgn. 'potteries'. U zult dan ook heel veel verschillende namen ontdekken als u op zoek gaat naar Staffordshireporselein. De naam 'Staffordshire' geeft dus het gebied aan waar het porselein vandaan komt en is dus niet de naam van de maker. Met een servies uit Engeland haalt u niet alleen kwaliteit in huis maar tevens een bijzonder mooi, typisch Engels produkt. De Engelse serviezen onderscheiden zich van bijv. de Duitse serviezen, want waar die meestal no-nonsense zijn, daar zijn de Engelsen dol op krullen en talloze versieringen.

Pieter Groeneveldt (Batavia, 27 maart 1889  Noordwijkerhout, 19 oktober 1982) was kunstenaar, keramist, dichter en aardewerkfabrikant. Hij volgde een opleiding als kunstschilder aan de Rijksacademie te Amsterdam. Daar had hij les gehad van Antoon Derkinderen en Nicolaas van der Waay. Teleurgesteld in zijn werk als portretschilder begon hij een bloemenwinkel, Sheherazade. Zijn bloemwerken zette hij graag om in keramiek. Dat bracht hem in aanraking met de fabriek Amphora.

Zijn eerste aardewerk maakt hij bij de Tegel- en Fayancefabriek Amphora te Oegstgeest, waar hij draailessen kreeg van Gerrit de Blanken. Omstreeks 1925 had hij een eigen atelier in Wassenaar. Sinds 1927 had hij een werkplaats in Voorschoten aan de Donklaan, waar in 1938 de aardewerkfabriek Groeneveldt werd opgericht. Na het faillissement in 1973 werd de fabriek overgenomen door Delfos dat zelf in 1987 failliet ging.

Pieter Groeneveldt gebruikte gedurende zijn lange loopbaan een aantal verschillende signaturen. Producten werden gemerkt met stempels, met stickers en door middel van met de hand ingekraste initialen.

Een aantal vaste elementen komen telkens terug: het gebruik van de initialen PG en de toevoeging HOLLAND. De drie wassende manen verwijzen naar het wapen van de gemeente Voorschoten, maar maken tevens deel uit van het Groeneveldt familiewapen.

Merktekens werden in principe altijd aangebracht op de bodem van de vaas, ofschoon lang niet alles werd gemerkt. Dikwijls zijn de signaturen deels uitgewist of bedekt door glazuur, en daardoor minder goed leesbaar.

De dateringen van de verschillende signaturen blijven problematisch maar aan de hand van de merken kan wel een inschatting worden gemaakt.  De oudere merken werden niet systematisch vervangen door nieuwere merken. In de fabriek te Voorschoten slingerden zowel nieuwe als oude merken rond, en medewerkers maakten simpelweg gebruik van wat toevallig voorhanden was.  Het merkteken hiernaast komt uit de periode 1925-1952.

De Gats (Der Gasse =de steeg) is opgericht door Hans Custers (1918-2005) in 1954 in kasteel Den Halder, Valkenburg Limburg.
Dieren, vrouwen en Afrika hebben Custers geïnspireerd tot het maken van mooie afbeeldingen.
De afbeeldingen werden uitgespaard. Er werden lijnen in gekrast en de omgeving werd met een scherp mesje ontdaan van de laatst aangebrachte laag.

Het bedrijf was gestart in 1954 en sloot zijn deuren in 1983.